o hotelu

Prepustite se zgodbam ...

Nekoč so tu brneli ojačevalci mednarodnih telefonskih pogovorov: telefonski signal je začel pot v Trstu, zavil preko Vidma (Udine) in skočil čez Predel, v tej hiši se je okrepil, nato pa je pod zemljo in skozi Beljak (Villach) odbrzel vse do Dunaja.

...

o hotelu

Zgodbe našega kraja

Bovec ima dolgo zgodovino. Bil je postaja na rimski poti iz Ogleja v Noricum. Priča francoskim, turškim in habsburškim vojskam ter uničujoči Soški fronti v 1.sv.vojni. V preteklosti je bila za Bovec pomembna stara prometna pot, ki je povezovala Trst z Dunajem, kasneje pa so kraje na Bovškem zaznamovale bitke I. svetovne vojne.

Bovško je skozi zgodovino vedno imelo status strateško pomembne mejne dežele, ljudje na Bovškem pa so uspešno ohranjali svojo narodno pripadnost in značilen bovški govor. Bovška zgodovina je polna zgodb, ki so jih pisali veliki ljudje. Posebej bi izpostavili Andreja Stergulca (1927—2002). Bil je ljubiteljski raziskovalec lokalne zgodovine, zbiratelj in prvi župan občine Bovec v samostojni Sloveniji.
BOVŠKI SIR – poln in aromatičen okus z večstoletno tradicijo sirarstva na ovčjih planinah.
ČEBELARSTVO – začelo v 19. stoletju z avtohtono slovensko pasmo čebele – kranjsko sivko, takrat je bilo registriranih 625 panjev.
LOV IN RIBOLOV – družinska tradicija, ki se še danes čuti kot moč, znanje in veselje.
ŽELEZARSTVO in RUDARSTVO – bogato znanje o vojnih predmetih in dogodkih. Rudarji z Bovškega pa so bili poseben knapovski sloj, ki je prispeval k značaju človeka na bovškem.
LES – bogato znanje domačinov o gozdu, uporabnosti lesa in izdelavi izdelkov.
VODNIŠTVO – začetki segajo v 19. Stoletje s postavitvijo planinske koče na Mangartskem sedlu.
OKUSI NAŠEGA KRAJA -  »Čompe an skuta« in »Bovški krafi«. Preizkusite in raziščite jih sami.

o hotelu

Knjižnica

V knjižnici Dobre Vile hranimo bogato zbirko knjig, monografij, revij in tudi stripov. Vsak od naših gostov bo našel nekaj zase in veliko njih nam tudi podari svojo knjigo. Na naših policah je do danes zbranih vsaj za 36 metrov knjig slovenske in svetovne literature. Vsekakor pa velja:

»Vse dobre knjige imajo nekaj skupnega so bolj resnične,
kot če bi se dejansko zgodile«
(Ernest Hemingway).

dobra vila
dobra vila

o hotelu

Vrt in terasa

Naši gosti so jo poimenovali »bela terasa«, zaradi značilnega belega cvetja. Ta del hotela je namenjen sprostitvi z razgledom na okoliške hribe, uživanju in poležavanju ob lepem vremenu. Nekateri gostje si tu ustvarijo svoj bralni kotiček, vzamejo čas za kavo ali pa za kozarec vina v dobri družbi. Mi pa pravimo, naj se čas ustavi…

o hotelu

Vinska klet

Vinska klet Dobre Vile ima posebno mesto v »hiši«. Tu hranimo buteljčna vina vrhunskih slovenskih vinarjev z vinorodnega okoliša Goriških Brd, Vipavske doline, Krasa, obale in Štajerske. Vinska karta Dobre Vile je bogata. V ponudbi imamo bela in rdeča buteljčna vina ter penine. In kot pravijo: »Ljubezen, sreča, grozdje in znoj rodile so čarobni napoj« (Livio Jakomin). V vinski kleti Dobre Vile ponujamo degustacije za manjše organizirane skupine. Vinsko zgodbo vam bo predstavil eden od naših priznanih vinarjev.

dobra vila